Megváltozott a VegaFOOD telefonszáma! Az új szám: +3670/329-9497
Ájurvéda

spacer      Bevezetés     spacer      Testtípusok     spacer      Tápanyagok     spacer     Menü    spacer

Öngyógyító étkezés a Ájurvéda szerint!

ayurveda
spacer
spacer
Az egészség EGÉSZség, egység, egyensúly; a betegség az egyensúly megbomlása, a harmónia felborulása, a nyugalom hiánya (vö.: dis-ease). Az öngyógyításra azt jelenti, észleljük az egyensúly felbomlását, majd megpróbáljuk újraállítani azt. Mivel ez egy folyamatos dolog, életünk részévé kell, hogy váljon, tehát nem elég csak enni, tudnunk kell, mit együnk ahhoz, hogy testünk belső egyensúlyát folyamatosan meg is tudjuk tartani.

Testünk, ha egészséges, képes ellenálni a külső behatolónak (baktériumok, vírusok stb.) és hatásoknak. A betegség, azaz a megbomlott egyensúly hatására mindez semmivé lesz. A lényeg tehát nem a tünetek kezelésében, hanem a probléma gyökerében, a benső egyensúlyban rejlik.

Az ájurvéda, eltérően a legtöbb gyógyászati rendszertől, minden embert az ő egyéni testtípusa szerint gyógyít. Alapveően 3 különböző emberi testalkatot/testípust különböztet meg, melyeket dósáknak nevez, névszerint: váta-, pitta- és kapha-dósa. Éter és levegő elem alkotja a váta-dósát, a tűz és a víz alkotja a pitta-dósát, föld és víz a kapha-dósát. Az elemek és a dósák segítségével meghatározhatjuk minden ember alaptermészetét és az igényei szerinti egyéni kezelés irányvonalát. Egyéni alkatunk már születésünk pillanatában megvan és egész életünkön át állandó marad. Míg a domináns dósától függően 3 fő test típus van, ezeknek kombinációi és változatai is előfordulnak, például két dósa azonos erővel van jelen.

Az ájurvédikus testtípus meghatározás honlapon található egyéni alkat meghatározó táblázat segítségével minden kedves olvasó megállapíthatja a saját ájurvédikus testalkatát.

ayurveda

Az egyéni testtípust meghatározó rendszerhez igazodóan minden emberi táplálék is besorolható ugyanebbe a rendszerbe. Tulajdonságaik szisztematikusan összhangban állnak ízükkel, alkotóelemeikkel, hevítő vagy hűtő hatásukkal, emésztés utáni hatásukkal és egyéb speciális képességeikkel. Eltérően a kémiai analízis bonyolultságától, amely gyakran a részletek homályába viszi az érdeklodőt, ez az egyszerű rendszer világossá teszi a táplálékok tulajdonságait, s így az emberek egyéni alkata szerinti alkalmazását.

Az ájurvéda nem egy adott betegség gyógyítását tűzi ki célul, hanem minden egyes személyt – egyéni testtípusának figyelembevételével – juttat el a természetes belső egyensúly állapotába, amiben minden betegségtünet automatikusan megszűnik.

ayurveda

A kibillent egyensúlyt úgy kezeljük, hogy annak jellemzőivel ellentétes természetű táplálékot fogyasztunk. Étrendünknek ehhez kell igazodnia.

A kapcsolódási pont az emberi testtípusok, a dósák jellemzői és a táplálékok tulajdonságai között az íz. A hat alapíz (keserű, fanyar, csípős, savanyú, sós, édes) ugyanannak az 5 alapelemnek (éter, levegő, tűz, víz, föld) a kombinációjából tevődik össze: a keserű éter és levegő; a fanyar levegő és föld; pikáns levegő és tűz; a savanyú tűz és föld; a sós tűz és víz; az édes víz és föld.

Most már minden alapismeretünk megvan ahhoz, hogy nekilássunk átalakítani táplálkozási szokásainkat úgy, hogy testünk olyan táplálékokat kapjon, ami egyensúlyban tartja. A Tápanyagok energetikai besorolása oldalon megtalálhatjuk a különbözo táplálékok íz és energetikai besorolását, aminek segítségével könnyen összeállítható az ellensúlyozó étrendünk. Szakszóval az ellensúlyozó étrendet anti-váta, anti-pitta, anti-kapha étrendnek hívják.

Az ájurvédikus menük oldalon ön is megtalálhatja a testtítusának megfelelő menü-összeállítást!